Anna Letenská – herečka – rodačka z Nýřan

Anna LetenskáAnna Letenská, rozená Svobodová, provdaná Čalounová- česká divadelní a filmová herečka

( narozena 29.srpna 1904 v  Nýřanech u Plzně –zastřelena v koncentračním táboře Mauthausenu 24.října 1942) 

Vyrůstala v rodině jihočeských kočovných herců , proto se od malička pohybovala na jevišti.
Roku 1919 odstartovala profesionální hereckou dráhu u divadelní společnosti Suková-Kramulová. Pak prošla kamennými divadly v Českých Budějovicích, Olomouci, Bratislavě a Kladně.
Od roku 1936 působila v Praze, krátce v divadle Varieté. Po několikaletém období nezaměstnanosti, kdy účinkovala aspoň v Čs.rozhlase, byla v roce 1939 angažována do Městského divadla na Královských Vinohradech. Zde se její plnokrevné realistické herectví zaskvělo zejména v komických rolích zemitých a energických žen v domácích i světovém repertoáru.
Její filmová kariéra trvala pouhých pět let, během nichž ztvárnila pětadvacet drobných i větších úloh.

Hrála ve filmech: Kříž u potoka, Z českých mlýnů, Příjdu hned, Milování zakázáno, Pro kamaráda, Mořská panna, Minulost Jany Kosinové, Valentin Dobrotivý, Babička, Městečko na dlani a dalších.

Gestapem měla povolené každodenní návštěvy svého  manžela ing. Vladimíra Čalouna v Petchkově paláci, zatčeného za ukrývání  stíhané osoby a zde byla 3.9.1942 i ona zatčena. Bylo to těsně po dokončení posledního jejího filmu „Přijdu hned“. Dne 5.9.1942 byla převezena do Malé pevnosti v Terezíně a následně do Mauthausenu, kde byla 24.10.1942 popravena zastřelením.

Její manžel byl popraven o tři měsíce později, v lednu 1943.

Anna Letenská byla po válce vyznamenána in memoriam Československým válečným křížem.

V Divadle na Vinohradech ji byla dne 30.11.1947 odhalena busta, umístěná na 1. divadelním balkóně.

V roce 1948 byla po A. Letenské pojmenována dřívější ulice „V Pštrosovce“, spojující náměstíčko za Vinohradským divadlem s Vinohradskou ulicí a Riegrovými sady.
Její tragický osud inspiroval Norberta Frýdu k napsání povídky Kat nečeká, podle které natočil František Filip stejnojmenný film s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. (1971).

O Anně Letenské se také  dočteme  např. ve vzpomínkové knize herce

Františka Filipovského – Šest dýmek, kde mimo jiné píše …. ale najednou přišla zpráva, že tu příjemnou holku s velkou hereckou budoucností zatklo gestapo. Možná, že jsem byl jedním z posledních, kdo s Annou Letenskou mluvil ….

Dalším kdo se o Anně Letenské zmiňuje  je František Hoffman ve své knize Černohnědé mraky.

Zde je osud A. Letenské popsán velmi zvláštním způsobem. A nejen její osud, ale  i dalších významných osob, které přišly o život během 2.světové války. Dočtete se např. … „zítra je vaše. Právě dotočila film“, oznámil Hans vítězoslavně a čekal na reakci …Anička skvěle zvládla svoji filmovou roli. O přestávkách se proměnila v hromádku neštěstí. S hlavou v dlaních seděla zkroušeně na lavičce a čekala zprávu, že ji popravili manžela. ….

Pokud vás osud rodačky z Nýřan Anny Letenské zaujal, obě výše uvedené knihy najdete v naší knihovně.

Externí odkaz  zde

Publikováno