Fenomén “Severská krimi“ – knižní ochutnávka u nás

Detektivka odjakživa patřila mezi oblíbené žánry. Severská krimi se ale stala fenoménem, který vzal svět doslova útokem. „Nordic noir“ je žánr, který v sobě zahrnuje detektivky psané ve skandinávských zemích.

V naší knihovně najdete tyto zástupce čtenářského fenoménu- severské krimi:

  • Stiega Larsson a a jeho trilogii Milénium, jejíž hrdinové Lisbeth Salanderová a Mikael Blomkvist rozpoutali severskou horečku.
  • Larse Keplera (pseudonym, za kterým se skrývají Alexandra Coelho Ahndorilová a její manžel Alexander Ahndoril) – a jejich knihy Hypnotizér, Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně, Písečný muž,  Stalker a Lovec králíků s hlavním hrdinou  komisařem  Joanem  Linem.
  • norského krimi-krále Jø Nesba se sympatickým vyšetřovatelem Harrym Holem v knihách – Netopýří muž, Lovci hlav, Spasitel, Pentagram, Nemesis, Sněhulák, Švábi, Levhart, Červenka, Přízrak, Policie, Syn.

  • Jussi Adler-Olsen se kromě psychických poruch se ve svých detektivkách věnuje také mezinárodním konspiracím. V knihách Zabijáci, Vzkaz v láhvi, Složka 64, Washingtonský dekret, Marco, Vesmírný se setkáváme s komisařem Carlem Morckem z oddělení Q.
  • Häkan Nesser Čtvrtá oběť, Hlavolam, Žena s mateřským znaménkem, Dívka, která nikomu nechyběla, Münsterův případ, Síť– s hlavním hrdinou inspektorem Van Veeterenem
  • Samuel Björk se čtenářům představí v titulech V lese visí anděl a Sova
  • Stella Blómkvist – celý Island divoce spekuluje, kdo by mohla být tajemná neznámá, kdo se za pseudonymem Blómkvist Stela skrývá. Hlavní hrdinkou jejích detektivek je právě právnička Stella Blómkvist. Detektivky Vražda v televizi, Bronzová socha, Nevinnost, Hra na pravdu, Falešný svědek, Andělé se odehrávají v oblasti politiky, médii či soudnictví.
  • Camilla Läckberg je právem považována za švédskou královnu severské detektivky. Se sympatickou dvojicí vyšetřovatelů Erikou Falckovou a Patrikem Hedstömem se setkáváme v jejích knihách Kazatel, Andělíčkářka, Kameník, Ledová princezna, Vlastní spravedlnost, Elsyino tajemství, Mořská panna, Krotitel, Strážce majáku, Vražda s vůní mandlí.
  • Yrsa Sigurðardóttir je islandská spisovatelka, autorka série zatím sedmi románů označovanou Tóra Gudmunsdóttir, která je volně propojena postavou advokátky Tóry Gudmunsdóttir a jejího německého přítele Matthiase, bývalého policisty. V dramatických napínavých detektivních příbězích hrají podstatnou roli i nevyřešená tajemství minulosti. Ohnivý anděl, Led v žilách, Žhavý hrob, Poslední rituál, Mrazivé světlo, Plavba smrti, Pamatuji si vás všechny.
  • sourozenci Liselotte a Søren Hammerovi nás seznámí s jejich hlavním hrdinou komisařem Konradem Simonsenem v  krimisérii Bestie uvnitř, Za všechno se platí, Klub osamělých srdcí, Dívka z ďáblova močálu.
  • Henning Mankellšvédský autor detektivek s komisařem Wallanderem –  Ve slepé uličce, Pátá žena, O krok pozadu, Firewall, Pyramida, Ruka, Než přijde mráz
  • Švéd Jonas Monström přisoudil hlavní hrdince svou profesi, což se ukázalo jako skvělý tah. Nathalie pracuje jako psychiatrička spolupracuje s policií při pátrání po brutálních vrazích. V jeho detektivce Fontána je zapotřebí vyřešit hned několik zločinů, přičemž jeden se odehrál v minulosti.

fenomén1 fenomén2 fenomén3 fenomén4 fenomén5.jpg fenomén6 fenomén7 fenomén8 fenomén9 fenomén10.jpg fenomén11

Příznivci tohoto žánru u nás najdou i mnoho dalších zástupců, např. : Mons Kallentoft,  Arnaldur  Indridason, Ake Edwardson, Jørn Lier Horst, Cilla Börjlind, Häkan Östlundh a další…

Publikováno